Ależ oczywiście.
- Na razie nie ma możliwości utylizacji większości odpadów (wszystko zależy od czasu połowicznego rozpadu radioizotopów), można tylko składować. Jednak po pierwsze - nie jest to aż tak niebezpieczne - o ile składowisko zostało przygotowane z myślą o tym, po drugie takich składowisk jest już dość dużo.
Nawet w Polsce mamy składowisko odpadów radioaktywnych (dla izotopów o krótkim połowicznym czasie rozpadu), o czym pewnie mało kto wie.
Odpady (a co za tym idzie - elektrownie) atomowe - stwarzają zagrożenie, jednak nie wpływają bezpośrednio na środowisko.
Tylko, że:
- elektrownia wiatrowa potrzebuje dość dużo i to dość specyficznego miejsca - Musi wiać, musi być w miarę gładko. Zazwyczaj adaptuje się pola uprawne (o tym można by napisać osobny rozdział - w skrócie - mimo, iż rolnictwo w Polsce wygląda, jak wygląda, to i tak jest bardzo ważną gałęzią rozwoju).
- elektrownia wodna - zaburza dość mocno ekosystem rzek, a co za tym idzie, wymaga przebudowy terenów okolicznych (budowanie zalewów, często budowanie dodatkowe cieki wodne)
- elektrownia fotowoltaniczna - przy produkcji ogniw fotowoltanicznych używa się ogromnej ilości metali ciężkich. Fotoogniwa mają nadal dość krótki czas życia, bądź ogromną cenę. Do tego dochodzi nadal niewielka sprawność ogniw. I wbrew pozorom - problem z utylizacją.
Na koniec: Dlaczego Angela Merkel ogłosiła, że elektrownie atomowe w Niemczech będą pracować dłużej, niż zakładały pierwotne plany?
EasyBomb: Obydwoje jesteśmy teoretykami. To jest forum dyskusyjne - dyskutujemy.
Tobie nie muszą się podobać moje wypowiedzi, mnie Twoje, ale dyskutujmy na argumenty a nie jakieś podjazdy osobiste. Ja jestem zwolennikiem atomu, Ty przeciwnikiem.
P.S. Czuję się trochę, przy Tobie, jak przy greenpeace - zawsze mi się chce śmiać, jak weszli na chłodnię kominową i wymalowali wielkimi literami "Stop CO2"![]()

Odpowiedź z Cytatem
lej jadalny w nowym silniku ma emisję spalin na poziomie niewykrywalnym (aparatura pomiarowa w stacjach diagnostycznych nie ma takich dokładnych wskazań)